RETTELSE: ”sigøyner fra Romania”, ikke ”rumener”

Jeg syns at det er riktig og rettferdig å si og skrive ”sigøyner fra Romania” og IKKErumener” spesielt i slike sammenhenger. Det er riktig og rettferdig å gjøre forskjell mellom sigøyner og rumenere, selv om sigøynere som kommer nå for tiden i Norge som turister (!) har rumensk pass.

 

http://www.dagbladet.no/2009/08/01/nyheter/innenriks/regjeringen/politiet/rumenere/7457873/

 

Det blir feil å stigmatisere en hel latinsk befolkning fordi det bor en del sigøyner i Romania. Sigøyner bor ellers i hele Europa. Sigøynere er verdens kjent at de ikke liker å jobbe, men tigger og stjeler istedenfor. Slik er sigøyneres kultur og tradisjon, dessverre. De sender ikke barna på skole heller, de vil ikke integreres og de vil være på reisefot hele tiden. Ikke alle sigøynerer gjør det, noen sigøyner har ærlige jobber og er integrert i samfunnet, jeg snakker ikke om de her.

 

Og ja, de heter ”sigøyner” og IKKE rom- folk”. Første del av ordet ”rom- folk”, det vil si ”rom” som kommer nok fra ordet/ landet Romania er et snikende forsøk av sigøyner (?) på å stjele den nasjonale identiteten fra den rumenske befolkning. Dette er feil på alle måter, det er blant annet stor historisk og – lingvistisk løgn.

 

Om man vil kalle dem på en annen måte enn ”sigøyner” så er ordet ”dom- folket” riktigst. Ordet ”dom” betyr ”menneske” på sigøynisk.

 

Denatureringen fra ordet ”dom” til ordet ”rom” er blitt gjort med vilje og man kan undre hvilke ondskapsfulle krefter som egentlig står bak dette. Ordet ”rom” med varianten ”rrom” ble til ”roma” som ble til ”romani”, ”romanies” og ”romanes”.

 

Til slutt ble slike navn nesten identiske med ord som er i forbindelse med Romania/ rumenere/rumensk slik at det er veldig lett å blande sammen ”sigøynere” med ”rumenere” og dette på flere språk enn norsk. Dette er en aggressiv leksikalsk forbrytelse.

 

Noen naive folk kan si at sigøynere kommer fra Romania. Dette er det samme som om man skulle si om ca 2-300 år at pakistanere kommer fra Norge og ikke fra Pakistan. Det blir ikke riktig.

 

Sigøynere er et historisk omvandrende folk i Europa. De kom fra Asia i bølger, fra et sted mellom det som i dag er Pakistan og Afghanistan, ca på 14-15- tallet.

 

Landet Romania har fått sitt navn etter den store antikke byen Roma, siden landet ble kolonisert av den romerske riket for ca. 2000 år siden. Derfor er den rumenske befolkning latinsk og det rumenske språket mest latinsk blant de andre latinske språk.

 

Mer om rumensk, her:

http://no.wikipedia.org/wiki/Rumensk

 

Mer om Romania, her:

http://no.wikipedia.org/wiki/Romania

   

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: Europa, historie, kunnskap, norge, politikk

Stikkord:, , , , , , , , ,

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

5 kommentarer on “RETTELSE: ”sigøyner fra Romania”, ikke ”rumener””

 1. luxcat Sier:

  Lurer på: Er det du som kopierer denne personen på sol-bloggen, han som kopierer deg, eller dere begge som har funnet dene teksten et annet sted (han på solbloggen viser til wikipedia i sine kommentarer)

  http://blogg.sol.no/blogg/historie-0

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Agent Provokativ Sier:

  til luxcat:

  først, tusen takk at du sa ifra om virre 501 :)

  nei, jeg er ikke virre 501, og ja, det er han som har kopiert mitt innlegg… jeg kopierer ikke andres innlegg uten å sitere de og si ifra… har gjort med et innlegg fra Tony, “Islam i vest en troiansk hest”, men da sa jeg at det ikke var mitt innlegg og sa til han også at jeg skal ha på min blogg det som han skrev i en kommentar av en artikkel i en nettavis for det var så pass viktig at mange leser det…

  ellers prøver jeg å være en seriøs blogginne :)

  jeg skrev et beskjed til virre på hans/hennes blogg… jeg så at du hadde en kommentar om det som jeg skrev her… noe om at jeg sprer fordommer… hmm, om det er sant er det vel ikke fordommer, eller? også skrev jeg at det gjelder ikke alle sigøynere, bare de som ikke vil jobbe men tigger, stjeler og lurer folk for å få tak i penger..

  jeg svarer gjerne til noe annet om du lurer på mer :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Tatiana Sier:

  100% sanhet!!!! Helt enig om det!!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Julia Sier:

  Tusen takk for at du avklarer dette!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Julia Sier:

  Det er også utrolig irriterende å alltid bli spurt om hvorfor jeg er lys, ettersom jeg kommer fra Romania. Folk er stortsett vant å se sigøynere og forveksler oss med dem

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00